Mikä on uutta? Mobiilisovellukset

Testaamisen arvoiset deittisovellukset

Tinder toimi niin suurena uranuurtajana deittisovellusten maailmassa, että tinderöinnistä on tullut verbi ja tinder-matchista käsite. Onko Tinder kuitenkin yhä se oikea, vai saattaisiko onni löytyä aidan toiselta puolen? Vastauksia kysymykseen lienee monia, mutta Tinderin menestyneisyyttä puoltaa sen yleisyys. Suomen kaltaisessa pienessä maassa on järkevintä keskittyä sovellukseen, jota käyttää mahdollisimman moni; pienempien sovellusten käyttäjäkunta on, noh, pienempi, ja mahdollisuudet löytää unelmien rakas eivät ole yhtä hyvät.

Toisaalta monet kokevat Tinderin lihatiskimäisen tarjonnan epämiellyttävänä. Niin tai näin, Tinder on onnistunut säilyttämään suosituimman sovelluksen kruununsa jo pitkään. Yhtenä syynä tähän on se, että Tinder on onnistunut uudistumaan taipaleensa aikana moneen otteeseen. Kuvia ei ole tarvinnut enää hetkeen ladata suoraan pelkkää Tinderiä varten, vaan sovellus osaa hakea ne Facebookista tai Instagramista. Premium-käyttäjille tarjotaan etuja pientä maksua vastaan, ja palaavien käyttäjien profiilit säilyvät siinä kunnossa mihin ne on Tinderin poistettuaan jätetty. Kyllä, moni poistaa sovelluksen vain palatakseen kerran toisensa jälkeen takaisin.

Sivustoista sovelluksiksi – Eliittikumppani

Sovellusdeittailun suosio sai monet internetissä toimivat deittipalvelut kehittämään omat sovellusversionsa. Näistä yksi mielenkiintoisimpia on Eliittikumppani, joka poikkeaa muusta tarjonnasta ainakin siten, että se painottaa elämänkumppanin etsimistä hauskanpidon sijaan. Ne, joiden tarkoitus on etsiä seuraa vain yhdeksi yöksi, saattavat siis haluta valita jonkun toisen vaihtoehdon. Eliittikumppanin käyttö aloitetaan tekemällä persoonallisuustesti, jossa kysytään tietoa, mielipiteitä ja ajatuksia laidasta laitaan – näin pyritään varmistamaan, että palvelu tuo yhteen sellaisia ihmisiä, joilla on jotakin yhteistä. Ihmisille, jotka ovat tositarkoituksella liikkeellä, oman persoonallisuuden analysointi voi tuntua tarkoituksenmukaisuuden lisäksi myös hauskalta! Testin tekemisen jälkeen pääsee selaamaan muiden profiilien tarjontaa ja heidän vastauksiaan kysymyksiin. Eliittikumppanin matchmaking-systeemin lisäksi käyttäjä pääsee siis myös manuaalisesti arvioimaan, millaiset vastaukset sytyttävät eniten. Mobiilisovellus toimii yhtä mutkattomasti kuin alkuperäinen versiokin, mutta havaittavissa on myös että kyseessä on nimenomaan selaimesta sovellukseksi siirretty appi; vaikka värimaailmat kohtaavat ja palveluntarjoaja on helppo tunnistaa molemmissa samaksi, on selainversiossa helpompi saada kokonaiskuva matchista ja selata kumppaniehdokkaita. Ulkoasu sovelluksessa on kuitenkin selkeä, joten osaltaan kyse on tottumiskysymyksestä.

Sukupuoliroolit päälaelleen – Bumble

Siinä, missä perinteisessä maailmassa mies pyytää naista treffeille ja tekee aloitteen kaikessa, Bumble tarjoaa tätä samaa roolia naisille. Tinderissä valinta tehdään pitkälti kuvien mukaan, mutta Bumblessa pääosaan pääsee myös profiili; käyttäjän näkymään nousee ensiksi kuva, sitten profiiliteksti – jälkimmäinen pitää Tinderissä kaivella erikseen kuvien takaa. Bumblessa käyttäjien profiilit muistuttavat kauniisti tehtyjä CV-liuskoja. Sovellus antaa myös valita, tahdotko etsiä treffiseuraa vai ystäviä. Kärjistetysti tuntuu, että Tinder on tehty miehiä ja Bumble naisia varten; olisi mielenkiintoista tutkia, vaikuttaako tämä sovelluksen käyttäjäkuntaan. Äkkiseltään voisi olettaa, että Tinderistä löytyy enemmän maskuliinisia ihmisiä, jotka haluavat lyhyen aikavälin seuraa nopeasti, ja Bumblesta taas oman elämänsä mehiläiskuningattaria, jotka haluavat tehdä päätökset seurastaan. Ja miehiä, joille naisen päävastuu treffipäätöksistä on itselle luontainen tapa toimia. Mitenkään räikeästi tämä ei ainakaan profiilien kautta käy kuitenkaan ilmi, joten ihmiset kannattanee molemmissa sovelluksissa kohdata yksilöinä. Bumble tarjoaa Instagramin yhdistämisen lisäksi mahdollisuuden linkittää oman Spotify-tilin profiiliin. Tällöin samanlaisen musiikkimaun omaava kulta on helpompi paikallistaa.

Naiselta naiselle – Her

Her on deittipalvelu naisille, jotka etsivät naisia. Her pyrkii siihen ettei ihmisten välinen kohtaaminen perustuisi pelkän hetken huuman etsimiseen, vaan pääpaino on onnistuneen kohtaamisen luomisella. Miehiä etsiville miehille on ollut olemassa Grindr jo hyvän aikaa, mutta Her on uudempi tulokas. Ensitykkäysten jälkeen oman matchinsa kanssa pääsee chattailemaan, ja hiljaisempaa keskustelua vauhdittavat sovelluksen icebreaker-kysymykset. Käyttöliittymä on yksinkertainen ja raikas, ja käyttäjäkunta tuntuu koostuvan pääasiassa nuorista, kulttuuria ja taidetta harrastavista naisista, joiden kanssa luonnistuvat niin maanläheiset kuin korkeakulttuurisetkin puheenaiheet. Toisin kuin esimerkiksi Tinderissä, Herin päätavoitteena ei ole löytää pedin lämmittäjää tai edes Sitä Oikeaa – tärkeintä on kohtaaminen. Jokaisen uuden ihmisen kohdalla saa katsoa, minkälaiseksi keskinäinen suhde muodostuu. Joskus keskustelu jää lyhyeksi tai yksittäiseksi kohtaamiseksi, toisten kanssa syntyy romanttista kipinää, jostakusta saattaa tulla hyvä ystävä, vaikka seksuaalinen vetovoima puuttuisi. Kaikki on ookoo, eikä ennakko-oletuksia siitä, mitä “tästä pitäisi tulla”, juuri ole. Ainoan miinuksen sovellus saa siitä, että muutaman vuoden vanhalla Huawei Honorilla latausajat ovat välillä käsittämättömän pitkiä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *