Mikä on uutta?

Teknologia-alan uusimmat tuulet: virtuaalitodellisuus ja sen laajeneminen

Virtuaalitodellisuus on pyörinyt monen teknologiasta kiinnostuneen huulilla viimeisten vuosien aikana. Ensimmäiset VR-lasit ja -teknologia ilmestyivät markkinoille useita vuosia sitten, mutta monen mielestä teknologia on vielä vasta alkumetreillä eikä virtuaalitodellisuus ole nähnyt parhainta aikakauttaan. Ennen kuin kukaan voi edes nauttia VR-maailmasta, hänellä täytyy olla käytössään VR-lasit, joiden ostoluvut eivät ole vastanneet odotuksia. Monet tuottajat ovatkin aloittaneet niiden lahjoittamisen ilmaiseksi esimerkiksi uusimman älypuhelimen rinnalla. Alan uusimpien uutisten avulla teknologian parhaat päivät ovat kuitenkin lähempänä kuin koskaan. Jatka lukemista ja tutustu aiheeseen lähemmin!

VR-striimaus on tuloillaan

Vuonna 1995 Suomessa aloitettiin mallintamaan ja muuttamaan Helsinkiä virtuaaliseksi. Sitä pidetäänkin ensimmäisen suomalaisena kosketuksena virtuaalitodellisuuteen, ja yli 30 vuoden aikana teknologia onkin kehittynyt huikeasti. Nykyään virtuaalimaailmoja käytetään esimerkiksi pilottien opetuksessa, jolloin lentäjät lentävät ensimmäiset lentonsa simulaattorin sisällä täysin tietokoneella luodussa ympäristössä. Niistä saatu kokemus perustuu juuri siihen, kuinka tarkasti oikea maailma on saatu simuloitua eli muutettua virtuaaliseen muotoon. Suomalaisen Sovelton toimitusjohtaja, Risto Linturi, uskoo, että viiden vuoden sisällä virtuaalimaailmat ovat jokaisen käytettävissä ja VR-striimaus on mahdollista täysin tavallisille tableteillekin.

VR-striimauksen kehityksen avainasemassa ovat olleet virtuaalilasit. Merkittävin uutuus on ollut Oculus Quest -lasit, jotka ovat mahdollistaneet käyttäjälle kuuden vapausasteen liikkumisen virtuaalimaailmassa sekä objekteihin tarttumisen. Yhtä lailla lasien laitevaatimukset ovat normaalia vaatimattomammat – VR-striimaus vaatii pelkästään melkein kaikissa uusimmissa älypuhelimissa olevan Snapdragon 845 -prosessorin. Aikaisemmin kunnon virtuaalisimulointi vaati VR-lasien liittämistä tehokkaaseen tietokoneeseen, jolla olisi tarpeeksi teknologisia valmiuksia pyörittää VR-mallinnuksia. Viiden vuoden sisällä samanlaisen tietokoneen tehot ollaan saatu jo istutettua tavalliseen tablettiin. Lisäksi 5G-verkot mahdollistavat vaadittavan nopean datayhteyden VR-striimauksen onnistumiseksi.

Virtuaalitodellisuutta hyödynnetään koulutuksessa

Virtuaalitodellisuuden käyttämisen yksi menestyneimmistä aloista on koulutus ja oppiminen. Suomalainen teknologiayritys Glue Corporation on kehittänyt alustan, joka aiotaan ottaa käyttöön yrityksissä ja opinahjoissa yhteistyönä Telian ja Sovelton kanssa. Alustan tarkoitus on tarjota sen käyttäjälle oppimiseen liittyvä virtuaalinen ympäristö. Sen avulla voidaan myös järjestää etäkoulutuksia ja -kokouksia, jolloin esimerkiksi yritysten matkustuskulut vähenevät sekä matkustuksesta johtuva vaikutus ympäristöön pienenee. Tutkimuksissa on jo osoitettu, että virtuaalikouluilla saadaan parempia lopputuloksia kuin perinteisillä koulutusmenetelmillä. Uusi VR-alusta ei myöskään vaadi kalliita laiteinvestointeja, sillä teknologia on VR-lasiriippumatonta.

Telian, Sovelton ja Glue Corporationin tekemässä uudessa ratkaisussa luodaan yhteinen, virtuaalinen toimitila, jonka tarkoitus on myös mahdollistaa ryhmien oppiminen ja yhteistyön tekeminen fyysisestä sijainnista riippumatta. Muodostetussa maailmassa käyttäjä esiintyy avatar-hahmona ja sen äänimaailma on spatiaalinen, eli lähellä olevat keskustelut erottuvat selkeästi taustasta. Täten virtuaaliympäristössä voidaan käydä luonnollisia keskusteluja aivan kuten oikeassa ympäristössä. Tämän takia osallistujat tuntevat pystyvänsä vaikuttamaan ja työllistämään asioitaan oikean tilan tavoin – aivan kuin kaikki olisivat fyysisesti yhdessä ja samassa paikassa.

Uutta alustaa ollaan kehitetty kaksi vuotta

Gluen toimitusjohtaja Jussi Havu esitteli uuden alustan ja kertoi sen kehityksessä kestäneen lähes kaksi vuotta. Sen parissa työskenteli aktiivisesti kolmekymmentä koodaajaa. Kehitettyyn alustaan voidaan yhdistyä muun muassa VR-laseilla, tietokoneilla sekä mobiililaitteilla, joten se on erittäin kätevä ja käyttäjäystävällinen kaikille käyttäjätyypeille. Alusta vie automaattisesti osallistujat samaan tilaan ja antaa kaikkien käyttöön samat digitaaliset työkalut. Alustan myynnin suurin valttikortti on kuitenkin sen laiteriippumattomuus – se ei edellytä kalliita VR-laseja. Telia myy sitä jopa pakettina, johon kuuluvat VR-lasit ja niiden käyttöoikeus kahdeksi vuodeksi.

Teknologisesti alusta seuraa käyttäjän ja hänen käsiensä liikkeitä kahdella majakalla, mutta uudemmat VR-lasit, kuten Oculus Quest -lasit, suoriutuvat itse liikkeiden seurannasta. Kyseisten lasien laskentateho on lisäksi tarpeeksi riittävä virtuaalimaailman pyörittämiseen, joten vain avatar-hahmon liikkeet ja toiminnot siirtyvät verkon yli. Kyseinen toiminto ei vaadi kovin nopeaa kaistanleveyttä, joten teknologia on kaikkien saatavilla. Alustan myyntiä vauhdittaa myös Marylandin yliopiston tekemä tutkimus, joka totesi virtuaalitiloissa opiskelleilla yhdeksän prosenttia parempia tuloksia asioiden muistamisessa. Lisäksi testiryhmä teki 41 prosenttia vähemmän virheitä vertailuryhmään verrattuna.

Virtuaalitodellisuutta voidaan käyttää myös konserteissa

Vuoden 2017 lopulla Oulun yliopisto tutki mahdollisuuksia siirtää konserttikokemus 360 asteen virtuaalikokemukseksi. Tuolloin yliopisto päätti välittää suomalaisyhtye Amorphiksen maailmankiertueen päätöskonsertin internetiin Elisan ja Nokian Ozo-virtuaalikameroiden avulla, joka oli samalla ensimmäinen Suomessa lähetetty virtuaalikonsertti. Tämän jälkeen virtuaalikokemuksia on jo tehty monia, joista kuuluisin on Hämeenlinnassa tehty Sibelius 360, jossa käyttäjä pääsi nauttimaan Sibeliuksen sävelistä keskellä sinfoniaorkesteria ja jopa näyttämön taakse. 360-tekniikan uskotaankin muuttavan musiikkialan aivan uudella tavalla, joka koettiin esimerkiksi elokuva-alalla 1920-luvulla – mykkäelokuvien muuttuessa äänielokuviksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *