Mikä on uutta? Mobiilisovellukset

Suomalaisten mobiilipalveluiden menestystarina

Vuosittain mobiilisovellukset laitetaan paremmuusjärjestykseen, ja suomalaisten kehittelemät palvelut pärjäävät hienosti myös kansainvälisessä vertailussa. Suomalaisen menestystarinan pohja lepää korkeassa koulutuksessa, panostuksessa tietotekniikan monipuolisuuteen opetustasolla ja pelialan arvostuksessa. Kaikki nämä yhdessä luovat otolliset olosuhteet yritystoiminnalle, jossa kehitetään monipuolisia palveluita arkeen. Mobiilipalveluiden avulla arki on hauskempaa, helpompaa ja monipuolisempaa. Mobiilipalveluissa voidaan nähdä hyvin tulevaisuuden trendejä, sillä tietotekniikka kulkee usein aavistuksen edellä valtavirtoja. Mobiilipalvelut ovat ala, joka kehittyy nopeaa vauhtia, ja sen uskotaan olevan yksi Suomen kilpailuvalteista tulevaisuudessa. Alalla on ollut jopa pulaa ammattitaitoisista työntekijöistä, jotka omaavat taidot ja ovat innovatiivisia.

Aiempina vuosina suosituimmat suomalaiset mobiilipalvelut ovat keskittyneet peleihin ja erilaisiin arkea helpottaviin palveluihin. Niiden rinnalle ovat nousseet liikenneratkaisut ja terveyspalvelut, jotka kertovat omaa tarinaansa ihmisten muuttuvista tarpeista ja arvoista. Hidas elämä, panostaminen liikuntaan ja terveelliseen ruokaan sekä kulutuksen vähentäminen nousevat esille myös mobiilisovelluksissa.

Yhteiskäyttöauto – Go now!

Pääkaupunkiseudulla ja Oulussa on mahdollista varata mobiilisovelluksen kautta käyttöön auto. Go Now sovelluksen kautta kirjaudutaan alueen kartalle, ja tarkistetaan vapaana olevien autojen tilanne. Valittu auto pysyy varauksessa 15 minuuttia, ja ajon jälkeen auto merkitään palautettavaksi tiettyyn paikkaan, josta se on taas vapaana seuraavalle käyttäjälle. Autot odottavat valmiina, joten palvelu soveltuu erityisen hyvin niille, joille tulee yllättävä auton tarve esimerkiksi työasioissa. Palvelussa maksetaan ajasta, jolloin autoa käytetään ja minuuttihintaa sille tulee 0,47 euroa. Hintaan sisältyvät polttoaine, vakuutusmaksut, rekisteröintimaksut, ylläpito ja pysäköintikulut. Kaikki autot ovat moderneja ja ympäristöystävällisiä hybridejä.

Maksusovellus – PayIQ

PayIQ Tickets palvelun avulla on mahdollista ostaa lippuja julkiseen liikenteeseen ja hankkia monenlaisia vapaa-ajan palveluita. Palvelu toimii neljällä eri kielellä, ja sen avulla voi räätälöidä itselleen tai porukalle esimerkiksi yhdistelmämatkan matkalippuineen ja pääsylippuineen tapahtumaan. PayIQ Tickets toimii myös ilman verkkoyhteyttä. Sen avulla voi hankkia lippuja välittömästi, ja lippu on helppo lukea eri laitteissa suoraan mobiilista. Palvelu pyrkii poistamaan liikkumisesta esteitä, sillä se helpottaa erilaisten yhteyksien rakentamista, ja tukee julkisen liikenteen käyttöä. Palvelun avulla on mahdollista yhdistellä esimerkiksi yhteiskäyttö autoja, vuokrattavia pyöriä ja reittikarttoja, joista syntyy itselle kätevin reititys.

Telian liigavahti

Urheilun seuraaminen on nykyisin aiempaa helpompaa, ja jokainen voi seurata omaa suosikkijoukkuetta tai lajia haluamaansa aikaan. Telian liigavahti pureutuu jääkiekon liigan kuulumisiin, tilastoihin, matseihin ja niiden hidastuksiin. Liigavahdin avulla voi kannustaa omaa joukkuetta, ja seurata samalla muiden reagointia. Sovellus on ilmainen, ja parhaimmat pelikulmat ja -tilanteet pääsee seuraamaan tuoreeltaan. Vanhoihin tapahtumiin on mahdollista palata klippiarkiston kautta. Palvelusta voi valita oman joukkueen, jolloin on helppo seurata ja kannustaa suosikkia. Liigavahdin kautta näkee helposti seuratuimmat ja kiinnostavimmat tilanteet. Sovelluksen valikko on todella selkeä ja sen käyttö on helppoa.

Kanta – terveyspalvelut

Kanta on tietokanta, joka kokoaa yhteen suomalaisten terveystiedot. Sen avulla on saatu kerättyä potilastiedot yksiin kansiin, jotka toimivat skaalautuen hyvin mobiilissa. Oma kantaa pidetään edistyksellisenä terveyspalveluiden kehittämisen kannalta, sillä tulevaisuudessa eri instanssien toimintaa pyritään yhdenmukaistamaan sähköisesti. Kannan oma kanta- valikosta jokainen löytää itsestä kirjatut tiedot apteekista, terveydenhuollosta ja tulevaisuudessa myös sosiaalihuollosta. Tämä sähköinen arkisto vähentää turhaa kuormitusta terveyspalveluiden osalta, kun potilaiden on mahdollista tarkastella omia tietoja sähköisestä arkistosta. Samalla se helpottaa asiakkaiden seurantaa, ja antaa terveydenhuollon ammattilaisille yhtenäisen arkiston potilashistoriasta, sillä ne ovat käytössä myös hoitotilanteissa.

Jakamistaloutta – Blox car

Jakamisen ilo kuuluu oleellisesti kehitykseen, joka on tehnyt minimalismista kuuman aiheen. Blox car sovelluksen avulla voi oman auton jakaa muiden käyttöön, ja saada siihen samalla siihen vuokrauksen ajaksi vakuutuksen. Sivuston avulla on helppo selvittää kuinka paljon autosi voi tuottaa sinulle aikoina, jolloin et tarvitse sitä itse. Laskuri lisääkin hyvin innostusta osallistua jakamistalouteen, sillä auton tyhjänpanttina seisomisen sijaan sen voi laittaa tuottamaan itselle – ja tuomaan iloa muille! Blox car palvelussa on mahdollista hankkia auto vuokralle, tai vuokrata omaa autoa. Jokainen vuokraaja määrittelee auton hinnan itse, ja valikosta voi tarkastella eri autoja hintoineen.

Suositut mobiilisovellukset liittyvät vahvasti siihen, millaisena monet näkevät tulevaisuuden. Arjesta halutaan riisua turhat haasteet ja esteet, mutta samalla myös kulutushyödykkeet, joita ei tarvita. Mobiilisovellusten kautta pyritään osallistumaan ilmastotalkoisiin vuokraamalla, jakamalla, reitittämällä sujuvasti ja vaalimalla samalla omaa terveyttä. Sovellukset ovat liikahtaneet asteen pelkistä viihdepalveluista kohti vaikuttamista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *