Sovelluksia

Paranna hyvinvointiasi ja elämänlaatuasi terveyssovellusten avulla

Jos omistaa älypuhelimen, voi sen kautta seurata omaa hyvinvointia ja aktiivisuustasoa tai saada lisää tehoja treenaamiseen ja laihduttamiseen. Älypuhelimiin on tänä päivänä saatavilla tuhansia erilaisia sovelluksia, joiden avulla on helpompi ryhtyä astelemaan kohti terveempiä elämäntapoja. Monet sovellukset ovat harmittomia apuvälineitä, sovellusta valitessa kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että kaikkien niiden tehokkuutta ei ole testattu luotettavasti. Joissakin sovelluksissa mittausmenetelmät voivat olla epäluotettavia, joten niiden antamien tulosten tulkintaan ei pidä suhtautua liian vakavasti. Erityisen kriittinen tulee olla sellaisia sovelluksia ladatessa, jotka lupaavat tukea käyttäjää vakavampien sairauksien kuten esimerkiksi astman tai diabeteksen hoidossa.

Tässä artikkelissa syvennytään viiteen terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen osa-alueeseen, joiden laatua ja tehoa voi parantaa älypuhelimeen ladattavan terveyssovelluksen avulla: kuntoilu, hyötyliikunta, laihdutus, unen laatu ja kehon kokonaisvaltainen hyvinvointi. Kaikki artikkelissa esiteltävät älypuhelimeen ladattavat sovellukset ovat ilmaisia ja niistä on tullut käyttäjien keskuudessa suosittuja terveyden ja elämänlaadun parantamisen apuvälineitä.

Sports Tracker -kuntoilusovellus

Sports Tracker on yksi suosituimmista kuntoilua varten kehitetyistä sovelluksista. Omien sanojensa mukaan Sports Tracker muuttaa älypuhelimen helppokäyttöiseksi urheilutietokoneeksi. Tämä ilmainen sovellus on kehitetty erityisesti kestävyysliikuntaa harrastaville. Sports Trackerista saa irti parhaimman hyödyn käyttämällä sen kanssa sykevyötä, jolloin sovellus mittaa myös liikunnan aikaisen sykkeen. Sovellukseen voi myös merkitä muistiin tietoja liikuntasuorituksistaan pidemmän ajan seurantaa varten. Sports Trackerin avulla voi pitää kirjaa esimerkiksi juoksu-, pyörä- tai hiihtolenkkien kestosta, nopeudesta ja matkasta. Koska tämä sovellus on tarkoitettu erityisesti kestävyysliikunnan tehokkuuden parantamiseen, ei siitä juurikaan ole hyötyä voimaharjoittelua harrastaville.

Runtastic Pedometer -hyötyliikuntasovellus

Jos oma liikkuminen rajoittuu lähinnä hyötyliikuntaan, on ilmainen Runtastic Pedometer -niminen sovellus Sports Trackeria parempi apuväline. Runtastic on yksi suosituimmista hyötyliikunnan tehojen mittaamiseen tarkoitetuista sovelluksista. Kuten muutkin liikuntasovellukset, se on kehitetty seuraamaan käyttäjän liikkumista älypuhelimesta löytyvien liikesensoreiden avulla. Myös tämä sovellus kirjaa muistiin käyttäjän ottamien askelten määrän, kävellyn matkan pituuden sekä askelten nopeuden ja tiheyden. Keräämiensä tietojen perusteella Runtastic pystyy laskemaan mm. reaaliaikaisen kalorinkulutuksen. Sovellus sopii erityisesti niille, jotka kaipaavat lisää tukea ja innostusta hyötyliikuntaan. Runtastic motivoi liikkumaan enemmän lähettämällä käyttäjälle palautetta ja erilaisia hyötyliikuntaan liittyviä haasteita.

Lifesum-laihdutussovellus

Painonhallinnan tueksi on kehitetty lukemattomia sovelluksia, esimerkiksi suosittu Lifesum-sovellus. Jotta laihdutussovelluksista saa konkreettista hyötyä, täytyy niihin myös muistaa päivittää tietojaan säännöllisesti. Lifesumin käyttäjä voi valita itselleen yhden sovelluksen tarjoamista kolmesta tavoitteesta: laihduttaminen, terveempi elämä tai lihasmassan lisääminen. Valinnan perusteella Lifesum lähettää käyttäjälle esimerkiksi erilaisia ravintolaskureita, kuntoiluohjelmia tai liikuntapäiväkirjoja. Kun käyttäjä on syöttänyt sovellukseen tietoja liikunta- ja ravintotottumuksistaan, Lifesum antaa niiden perusteella parannusehdotuksia. Jos on esimerkiksi ilmoittanut tavoitteekseen kasvattaa lihasmassaa, voi sovellus patistaa käyttäjää syömään enemmän. Tämän lisäksi sovellus lähettää päivän aikana käyttäjälle erilaisia muistutuksia, esimerkiksi riittävän veden juonnin tarpeellisuudesta.

YOU-hyvinvointisovellus ja Sleep Cycle -unisovellus

YOU-sovellus on kehitetty parantamaan ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. YOU kannustaa harjoittelemaan tietoista läsnäoloa ja kiitollisuutta lähettämällä käyttäjälle erilaisia tehtäviä. Sovelluksen toimintalogiikka perustuu käyttäytymistieteeseen, se voi esimerkiksi antaa käyttäjälle tehtäväksi ottaa valokuvan hetkestä, jolloin tuntee kiitollisuutta. Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kuuluu myös olennaisena osana unen laatu. Sleep Cycle on yksi esimerkki sovelluksista, jotka on suunniteltu mittaamaan unen laatua. Sovellus pyrkii määrittämään sen ajankohdan, jolloin uni on kevyimmässä vaiheessa, ja valitsemaan sen perusteella käyttäjälle parhaimman hetken herätä. Sleep Cyclen avulla voi myös selvittää nukahtamisen ajankohdan ja kuinka kauan nukahtamiseen menee aikaa.

Terveyssovellusten hyödyt ja haitat

Terveiden elämäntapojen ja hyvinvoinnin edistämiseen on kehitetty lukuisia erilaisia sovelluksia, tässä artikkelissa esitellyt ovat vain muutamia esimerkkejä niistä. Kännyköitä kannetaan aina mukana ja niihin ladattavat terveyssovellukset voivat parhaimmillaan saada ihmiset ajattelemaan enemmän omaa hyvinvointiaan. Terveyssovellusten lisääntynyt käyttö on kuitenkin myös herättänyt huolta terveydenhuollon ammattilaisissa. Uusia sovelluksia tulee markkinoille jatkuvasti ja sovellusta valitessa on syytä muistaa, että kaikkien niiden taustalla ei ole pitkiä panostuksia kehitystyöhön ja testaukseen. Niihin kannattaakin suhtautua lähinnä mukavana kaverina, joka voi innostaa satsaamaan terveempään elämänlaatuun. Parhaimpia terveyssovelluksia ovat sellaiset, jotka kannustavat käyttäjää liikkumaan ja syömään heille itselleen sopivalla tavalla.

Terveyssovellusten kohdalla pätee lopulta sama sanonta kuin monessa muussakin asiassa: kohtuu kaikessa. Parhaimmillaan ne voivat olla tehokkaita elämänhallinnan apuvälineitä, mutta pahimmillaan esimerkiksi sovellusten lähettämät liikuntasuositukset voivat aiheuttaa käyttäjälle uuden terveysongelman lisääntyneen stressin takia. Jos sovelluksen suoltamia suosituksia ja tehtäviä ei pysty tai ehdi noudattamaan, ne aiheuttavat vain mielipahaa ja turhautumista. Terveyssovellusten konkreettisista hyödyistä ja haitoista tarvitaan siis vielä paljon lisää tutkimustuloksia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *