Mobiilisovellukset

Mobiilisovellusten graafinen puoli

Kun älypuhelimia ensimmäisen kerran alkoi ilmestyä katukuvaan noin vuosikymmen sitten, ei mobiilisovellusten valikoima vielä ollut päätä huimaava. Nopeasti kävi kuitenkin selväksi, että älypuhelimet olivat tulleet jäädäkseen, ja sen seurauksena myös sovelluksia alkoi putkahdella Play-kaupan ja Apple Storen valikoimiin kuin sieniä sateella. Tänä päivänä tuntuu joka elämänalueelle ja harrastukselle aina ostoslistoista ja painonpudotuksesta deittailuun ja kielten oppimiseen olevan tarjolla oma sovelluksensa. Eikä ainoastaan oma sovelluksensa, vaan lukemattomia sovelluksia joista käyttäjät voivat valita mieluisensa. Tämän valinnan perusteena ovat usein sovelluksen saamat käyttäjäarviot, sovelluksen mahdollinen hinta sekä tietysti sen käytettävyys. Iso osa käyttäjäkokemusta on applikaation visuaalisessa puolessa: sen graafisessa suunnittelussa.

Siinä missä aiemmin yrityksillä oli ensin tietokoneiden ruuduille suunnitellut nettisivut, ja vasta sen jälkeen näistä nettisivuista tehtiin mobiililaitteille sopivat versiot, aloittaa moni firma nykyään mobiiliversion suunnittelusta – ja jotkut, kuten esimerkiksi erinäiset digipankit, jäävätkin pääasiassa mobiilitasolle. Oli lähtökohta kumpi hyvänsä, tärkeää mobiilisovelluksen graafisessa suunnittelussa on tehdä siitä tarpeeksi yksinkertainen ja suoraviivainen kännykän näytölle, joka on tietokoneen ruutua huomattavasti pienempi ja lisäksi vertikaalinen. Näin ollen selainversiosta etenkin viimeisten vuosien aikana löytyvät hifistelyt, kuten videoiden upotus ja muut liikkuvat kuvat sekä epäsymmetrisyys, on pitänyt laskea minimiin. Uusi haaste on, kuinka tehdä yksinkertainen ja kevyt, mutta samalla massasta erottuva ja silmää miellyttävä ulkoasu?

Selkeä yleisilme

Visuaalisuus on erityisen tärkeä osa ihmiselämää. Silmää miellyttävät kuviot, värit ja harmonia vetävät meitä puoleensa enemmän kuin ristiriitaiset, yhteen sopimattomat elementit ja kaaos. On myös huomattu, että kaunis ulkoasu saattaa kompensoida muutoin puutteellista käyttökokemusta. Näin ollen sovelluksen yleisilmettä harkitessa on hyvä aloittaa tasapainoisesta ja selkeästi kokonaiskuvasta: mitä käyttäjä näkee ensimmäisenä sovelluksen avatessaan, määrittää ensivaikutelman ja joskus jopa sen, aikooko hän jatkaa sovelluksen käyttämistä vai kokeilla toista vaihtoehtoa. Näkymän on hyvä olla selkeä, mikä ei kuitenkaan tarkoita välttämättä minimalismia: niin kauan kuin visuaaliset elementit – esimerkiksi erilaiset tekstit, listat tai kuvakkeet – on hyvin aseteltu, saa niitä olla näkymässä melko paljonkin.

Yksinkertainen on kaunista

Koska mobiilisovelluksen tarkoitus on sen sisällössä, ja sen graafisen osan tehtävä on lähinnä tehdä sovelluksesta mahdollisimman miellyttävä katsoa ja käyttää, kannattaa pitää huoli, ettei visuaalinen puoli vie huomiota pois sovelluksen sisällöltä ja ominaisuuksilta. Parhaan käyttökokemuksen tarjoaa näin ollen harmoninen ja tyylikäs, mutta hillitty ulkoasu, jossa ei mielellään ole visuaalisia elementtejä ilman sovelluksen käyttöön liittyvää tarkoitusta. Jos kyseessä on esimerkiksi pankkisovellus, luottamusta herättävät neutraalit värit ja järjestelmällisesti aseteltu sisältö. Pankkisovellusten käyttäjiä on myös laidasta laitaan, minkä vuoksi yksinkertaisuus on valttia. Harrastuksiin ja vapaa-aikaan liittyvissä sovelluksissa on enemmän vapautta kikkailla visuaalisten elementtien kanssa, ja esimerkiksi kielten opettelusta voi helposti saada entistä hauskempaa interaktiivisilla grafiikoilla.

Ohjat käyttäjän käsiin

Nykyään trendinä tuntuu olevan antaa käyttäjälle jossain määrin vapaat kädet sovelluksen visuaalisen ilmeen suunnittelussa. Monissa mobiilisovelluksissa käyttäjä pääsee itse vaikuttamaan sovelluksen ulkonäköön: vähintäänkin värimaailmaa on usein mahdollista vaihtaa ainakin valkoisen ja mustan välillä, toisinaan taas jopa sovelluksen sisältöä ja elementtien asetelmaa saa muokattua haluamansa mukaan. Esimerkiksi pankkisovelluksissa on kätevää antaa käyttäjälle mahdollisuus päättää, mitä tietoja sovelluksen etusivu näyttää, kun taas jotkut budjettisuunnitteluun tarkoitteluissa sovelluksissa käyttäjä saa itse päättää kaiken aina eri kategorioista niiden asetteluun, väreihin ja symboleihin. Parhaassa tapauksessa sovelluksen ilmeestä saa helposti tehtyä itseään miellyttävän – mutta niitä varten, jotka eivät tästä ominaisuudesta välitä, on hyvä panostaa oletusnäkymään parhaansa mukaan.

Selkeyttä ja harmoniaa

Mobiilisovellusten graafisessa suunnittelussa erityisen tärkeää on selkeys ja harmonia. Koska kännykän ja tabletin ruudut ovat pienempiä kuin tietokoneen, ja niitä navigoidaan hiiren sijaan koskettamalla ruutua, on tärkeää, että visuaalinen näkymä on symmetrinen ja organisoitu. Visuaalisten elementtien määrä ja räväkkyys riippuu sovelluksen tarkoituksesta. Sääntönä on että jos haluat mobiilisovelluksen tarjoajana herättää luottamusta ja antaa ammattitaitoisen kuvan, tee sovelluksesta pelkistetty ja asiallinen – jos kyseessä on vapaa-aikaan liittyvä sovellus, on graafisella suunnittelijalla laajemmat vapaudet panostaa hauskan näköisiin grafiikoihin. Oli kyseessä mikä tahansa kategoria, koskaan ei ole huono ajatus antaa käyttäjälle itselleen mahdollisuus muokata sovelluksen ulkoasua – niin kauan kun oletusgrafiikat ovat kunnossa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *